Water activiteiten

Slovenië is echt een waterparadijs, er valt veel activiteiten te doen op of in het water. We hebben een aantal mogelijkheden beschreven.

De volgende water activiteiten in Slovenië worden besproken:

zwemmen in slovenie

Zwemmen in Slovenië

Zwemmen in Slovenië

Zwemmen is één van de vele dingen die je kan doen in het water. Je kan gaan zwemmen in zwembaden, meren, rivieren, waterparken en de zee. Genoeg opties dus.

Bij de zee liggen er een paar strandjes vanaf waar je kan zwemmen. Denk hierbij aan het strand bij Portoroz en de Moonbay in Strunjan nationaal park.

De meeste zwem mogelijkheden liggen meer in het binnen land van Slovenië. Je kan zwemmen in twee van de mooiste meren van Slovenië: het meer van Bled en Bohinj. Het water in het meer van Bled is minder koud dan het meer van Bohinj. Bij beide meren zijn bekende zwemplaatsen en er zijn parkeerplaatsen beschikbaar. Het is leuk om hier te zwemmen als afsluiting van een wandeling.

In veel rivieren kan je zwemmen. Neem bijvoorbeeld een duik in de Soča rivier. In de Julische Alpen is het water best koud, maar de zuidelijker je gaat, des te warmer het water wordt. Voor een warmere duik kan je het beste terecht in de buurt van Tolmin.

Een minder bekende rivier is de Nadiza rivier. Deze stroomt dicht bij de Soča, maar is kleiner en minder koud.

Er zijn meerdere waterparken in Slovenië waar jij en je kind van kunnen genieten. De grootste termen zij Terme Ptuj, Terme 3000, Terme Olimia en Terme Čatež. In het oosten liggen Terme Ptuj en Terme 3000. In zuidoost Slovenië vind je Terme Olimia en aan de grens met Kroatië vind je Terme Čatež.

De kleinere termen zijn Terme Snovik in het noorden, Terme Topolscica, Terme Maribor en Zrece Thermal Spa in het noordoosten.

Bij de termen kan je overnachten in een hotel of camping, maar je hoeft geen gast te zijn om gebruik te maken van de waterparken.

Bij sommige accommodaties zijn zwembaden te vinden.

Raften in Slovenië

Als je kinderen oud en lang genoeg zijn, kan je gaan raften. Dit is een gave ervaring en erg leuk om te doen voor iedereen. Raften kan gedaan worden op meerdere plekken in Slovenië. De bekendste plek om te raften is op de Soča rivier. Bij Soča Splash kan je kindvriendelijk raften in een mooi en makkelijk gedeelte van de rivier. Om hier aan mee te kunnen doen moet je kind ouder zijn dan 4, maar je lengte maakt niet uit. Tijdens je tocht krijg je de mogelijkheid om te zwemmen in het verkoelende water van de rivier.

Bij Bled, op de Sava Dolinka rivier kan je kindvriendelijke raften met Adventure Rafting Bled. Je wordt opgehaald van je accommodatie en word naar het startpunt gebracht, waar je de benodigde uitrusting krijgt. Om deze raft tocht te doen moet je kind ouder zijn dan 3 jaar, maar lengte maakt niet uit.

Raften in Slovenië

Kajakken in Slovenië

Kajakken in Slovenië

Kajakken valt op veel plekken te doen in Slovenië. Bij IskAAdventure heb je meerdere mogelijkheden. Je kan over de Ljubljanica en Iščica varen met een gids die je graag meer vertelt over de omgeving.

Bij het mijn museum in Mezica, genaamd Podzemlje pece, kan je een ondergrondse kajak tour doen. Dit is een 4 uur durende tour die je bij prachtige ondergrondse rivieren en meren brengt via kajak. De tour is inclusief een ritje met de mijnbouw trein, tour langs de verlaten mijn treinstation, een mijner maaltijd en het museum. Om dit tour te doen moet je minimaal 1,5 meter zijn en minstens 10 jaar.

Bekijk de website.

Bootje varen in Slovenië

Een bootje varen is erg leuk om te doen. Bekende plekken om een bootje te huren is op het meer van Bled en het meer van Bohinj. Om op het eilandje in het meer van Bled te komen kan je met een gondel mee. Als je zelf wilt varen is het makkelijkst om lokaal een boot te huren. Deze mogelijkheden zijn er voor beide meren.

Je kan een boot huren om op de Adriatische zee te varen en om in te overnachten. Kijk voor mogelijkheden op de website.

Bootje varen in Slovenië

SUPpen in Slovenië

SUPpen in Slovenië

SUPpen, of Stand Up Padling, kan je op vele plekken doen in Slovenië. Als je zelf een SUP plank hebt, kan je die zelf meenemen om op de rivieren en meren te gaan SUPpen.

Mocht je geen eigen SUP plank hebben, dan kan je die huren bij Bananaway. Bij Bananaway kan je ook SUP tours volgen in Slovenië.

TIP! De handigste reisgidsen voor gezinnen.

reisgids slovenie