Natuurparken
Slovenië heeft meerdere natuurparken, zoals het Triglav nationaal park. Ieder park heeft een bijzondere omgeving en een andere biodiversiteit.
De volgende Sloveense natuurparken worden besproken:
Triglav nationaal park
Triglav nationaal park
In de Julische Alpen ligt de hoogste berg van Slovenië: Triglav. De naam betekent de driekoppige door de vorming van de berg, en het is zo’n 2.864 meter hoog. Het daar omheen liggende park is vernoemd naar de berg: Triglav nationaal park (Triglavski narodni park).
Het park is één van de meest bekende parken van Slovenië. Het park is 838 km2, wat 4% van de Sloveense oppervlakte is. Het noorden van het park is bergachtig, maar wanneer je meer naar het zuiden gaat, is het aflopend, met de laagste punt op 180 meter. Het verschil is bijna 2.700 meter!
Het echte Alpen gevoel kan je goed in dit park ervaren met de bergen, groene valleien, diversiteit in flora en fauna en de wateren. Eén van de bekendste legendes van Slovenië vindt plaats in Triglav nationaal park: Goldenhorn of Zlatorog in het Sloveens. In het koninkrijk van de Goldenhorn zijn prachtige schatten te vinden, tenminste volgens de legende…
Onder het park vallen veel wonderen zoals Bohinj, Soča vallei, Kranjska Gora en Bled.
In dit park, kan je een leuke wandeling doen met kinderen: de Goldenhorn Fairyland wandeling. De wandeling is vernoemd naar de eerder benoemde legende. Het is een gratis wandeling, maar je kan een geleide tour volgen, of een boekje met kaart kopen. Deze wandeling wil ervarend leren promoten. Het centrale thema van de wandeling zijn legendes, die op verschillende plekken op borden worden verteld. Mocht je ze later terug willen lezen kan dat, want ze staan in het boekje. Daarnaast zijn er opdrachten die uitgevoerd kunnen worden. Deze opdrachten zijn erg leuk en uitdagend voor de kinderen. Hoe lang je over de wandeling doet is afhankelijk aan hoeveel tijd je besteed bij de speelplekken. Je kan er 1 uur over doen, maar ook makkelijk een halve dag.
Sečovlje Salina Nature Park
In Slovenië wordt zout gewonnen in zoutvelden op de traditionele manier. Het Sečovlje Salina nature park laat de geschiedenis zien van het zoutwinnen en hoe het gedaan wordt. Daarnaast is het park gevuld met unieke biodiversiteit. Dit komt doordat de zoutpannen een bijzonder drasland is waar de plant- en diersoorten zich aan hebben gepast aan de extreme levensomstandigheden van het zoutwater. In het park kan je genieten van deze bijzondere natuur.
Het park heeft twee ingangen. De eerste is in Lera, en de tweede bij Fontanigge. Het is belangrijk dat je je paspoort mee neemt wanneer je naar de tweede ingang wilt, aangezien het tussen Slovenië en Kroatië ligt. Er is wellness te vinden, maar om hier naar toe te gaan moet je van tevoren hebben geboekt. Helaas is het bezoeken van het park niet gratis. Kijk voor actuele prijzen op de website van het park.
Wanneer je door de tweede ingang naar het zoutmuseum wilt, kan je met de fiets gaan. Dit raden we wel aan, aangezien het zo’n 2,5 km is. Het is mogelijk om naar de zee toe te fietsen.
Wij raden aan om het park aan het einde van de dag te bezoeken, zodat je minder last hebt van de zon en een mooi uitzicht krijgt met de ondergaande zon. Een bezoek aan dit park kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Piran.
Sečovlje Salina Nature Park
Overige natuurparken
Overige natuurparken in Slovenië
- Rakov Škocjan
- Kozjanski park
- Strunjan nationaal park
- Zelenci natuurreservaat