Reizen naar Slovenië

Er zijn meerdere mogelijkheden om in Slovenië te komen, met de auto, vliegtuig of openbaar vervoer.

De volgende manieren van reizen naar Slovenië worden besproken:

reizen naar slovenie auto

Met de auto

Als je naar Slovenië wilt met de auto, rijd je meer dan 1.200 km, waar je ongeveer 12 uur over doet. Je rijdt door Duitsland, Oostenrijk en uiteindelijk Slovenië. Hierom is het belangrijk dat je weet wat je moet hebben om door deze landen heen te reizen. Je bent verplicht een gevarendriehoek (2 als je een aanhanger hebt) en veiligheidshesjes voor iedere inzittende te hebben.

Wanneer je Slovenië in wilt met een personenauto, zal je een vignette aan moeten schaffen. Dit kan voor 3 termijnen: jaarlijks, maandelijks en wekelijks. Hiervoor betaal je €110, €30 en €15 respectievelijk. Deze vignetten kan je aanschaffen bij alle tankstations in Slovenië en omliggende landen. Voor een lijst met alle locaties, kijk op https://www.dars.si/vignette_system/points_of_sale. Als je geen vignette hebt en je word gesnapt, dan betaal je tussen €300 en €800 boete.

Met het vliegtuig

Ga je liever met het vliegtuig? Dat kan zeker! Het boeken van een vlucht kan makkelijk op https://www.vliegtickets.nl/. Vanuit Nederland komen rechtstreekse vluchten aan in Ljubljana. Deze vlucht duurt 1 uur 45 minuten tot 2 uur. Het vliegveld ligt zo’n 26 km buiten het centrum van Ljubljana. Hierom is het belangrijk om te weten wat je doet als je aan komt. Huur je een auto, neem je een taxi, ga je met de bus of maak je gebruik van de transfer optie?

Als je een auto wilt huren, kan dit bij meerdere bedrijven. Op het vliegveld vind je ABC rent a car, Agio rent a car, Atent rent a car, Avant car, Avis, Budget, Dollar/Thrifty, Enterprise, Europcar, Hertz en Sixt. Wij raden Sunnycars aan als je een all-inclusive auto wilt huren voor je vakantie.

Met een taxi naar het centrum van Ljubljana kost ongeveer €35 (prijspeil 2021). Je kan online een taxi boeken, dit is meestal goedkoper en minder stresvol dan zelf een taxi vinden op het vliegveld. Je kan een taxi boeken bij https://www.taxi2airport.com/nl.

De bus is de goedkoopste optie. Het duurt ongeveer 50 minuten om van de bushalte bij het vliegveld (Letališče Brnik) naar het busstation (Avtobusna postaja) in Ljubljana te reizen en kost €4,10 voor een volwassene (prijspeil 2021). Wanneer je aangekomen bent op het busstation, kan je zelf kiezen hoe je verder gaat. Het treinstation ligt bij het busstation, dus het is erg makkelijk om vanaf hier op andere plekken in Slovenië te komen. Met de interrail Slovenië pas kan je op vele plekken in Slovenië komen, zonder steeds een nieuw kaartje te hoeven kopen.

Naar de website van Interrail

Openbaar vervoer

Slovenië is te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht kan het tussen 19 en 24 uur duren voordat je aankomt in Ljubljana.

Bij Interrail kan je een Global Pass kopen waarmee je van Nederland naar Slovenië kan reizen. Bij deze ticket zijn kinderen tot 11 jaar gratis. Bij NSInternational kan je makkelijk je opties bekijken en snel een trein ticket boeken.

TIP! De handigste reisgidsen voor gezinnen.

reisgids slovenie