Dorpen & Steden

Er zijn honderden dorpen & steden te vinden in Slovenië. Vele van deze hebben hun historische charme behouden, en zijn echt een bezoek waard. Maar welke zijn leuk om te bezoeken met kinderen? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met de dorpen & steden waar wij je graag meer over willen vertellen.

De volgende Sloveense dorpen en steden worden besproken:

slovenie 4

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana mag je eigenlijk niet overslaan als je naar Slovenië gaat. Het is de hoofd- en grootste stad van Slovenië, met zo’n 250.000 inwoners. De stad was benoemd tot de European Green Capital in 2016, en dat valt zeker te merken als je het bezoekt, er hang een fijne relaxte sfeer. Er is veel te doen en is perfect voor een stedentrip. Alles ligt op loopafstand van elkaar, wat fijn is voor de kinderen.

De stad wordt verdeeld in twee delen door de rivier genaamd de Ljubljanica. Vroeger was deze rivier een belangrijke inkomstenbron, maar tegenwoordig vind je veel gezellige terrasjes langs de oevers. Het is een mooie plek om wandelingen langs te maken. Op de rivier zelf kan je veel leuke activiteiten doen. Je kan een rondvaart volgen, of zelf gaan kajakken of SUPpen.

Ljuljanski Grad, het kasteel van Ljubljana, valt niet te missen wanneer je de stad bezoekt. Het stamt uit de middeleeuwen en ligt op een heuvel in het centrum van de stad. Het is op de heuvel gebouwd voor de strategische ligging die het heeft. Het werd tot het begin van de 17de eeuw gebruikt door provinciale heersers, en hierna werd het voor een tijdje gebruikt als gevangenis. Het kasteel is grotendeels open voor het publiek. Sommige ruimtes worden gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen.

Het kasteel kan bereikt worden door omhoog te wandelen of de funiculaire te nemen. Een funiculaire is een soort schuine lift of kabelbaan. Tijdens de rit omhoog, is er een mooi uitzicht op de stad. Wanneer je aangekomen bent op de binnenplaats, moet je een keuze moeten maken over wat te bezoeken, aangezien er veel bezienswaardigheden zijn.

In Ljubljana zijn meerdere leuke musea om te bezoeken. Er zijn een paar omschreven op de Musea pagina.

Je kan ook een dierentuin bezoeken, waar je dieren van over de hele wereld kan bekijken. Lees meer hier over op bij Outdoor activiteiten.

Bled

Bled is een klein stadje in het noordwesten van Slovenië met zo’n 11.000 inwoners. Het is één van de meest populaire bestemmingen in Slovenië. Het is erg fotogeniek door het meer met het pittoresk eilandje. Op het meer kan je veel leuke water activiteiten doen, zoals een bootje varen of zwemmen.

Om op het eilandje in het meer van Bled te komen, kan je met een pletna mee. Als je zelf wilt varen is het makkelijkst om lokaal een boot te huren. Op het eilandje vind je de Maria Hemelvaarskerk met de welbekende ‘wensbel’. Hij heeft deze naam gekregen vanwege de legende. Wanneer je de kerk bezoekt, mag je zelf de bel luiden en een wens doen! Je toont hierbij respect aan de Maagd Maria, waardoor je wens dan uit zal komen, volgens de legende. De kerk en de kerktoren zijn tegen betaling te bezoeken.

Als je graag wel zwemmen, kan dit in het meer van Bled. Het water is best fris, dus het is lekker om hier op een warme dag van te genieten, of na een wandeling! Houd wel rekening met de bootjes, en probeer niet naar het eilandje te zwemmen, het is verder dan dat het lijkt…

Ondanks het feit dat Bled bekend is voor het meer, valt er veel te doen op land. Je kan naar het dinopark, het kasteel, een rodelbaan af gaan, de Vintgar kloof bezoeken en lekker genieten van het eten.

Er is een zomer rodelbaan te vinden bij Straža Bled. Deze baan is 520m, je kan hier de berg af rodelen met max 40 km/uur met een hoogteverschil van 131m en een hoek van ongeveer 25%.

Bled heeft een traditioneel gerecht, genaamd de Bled cream cake, ook wel ‘Kremna rezina’ in het Sloveens. Dit cakeje was voor het eerst gemaakt in 1953. Gekenmerkt door laagjes lichte vanilleroom, custard en bladerdeeg. Wanneer je naar Bled gaat, moet je dit lekkere gebakje wel proberen!

Bled

Maribor

Maribor

Maribor is de 2de grootste stad van Slovenië met zo’n 100.000 inwoners. Het ligt aan de rivier de Drau en behoorde voor een lange tijd tot Oostenrijk. Eén van de belangrijkste inkomstbronnen hier is de wijn. Mocht je dus wijn willen proeven, kan je dat in Maribor goed doen.

Het is een mooi stadje, maar er zijn geen bezienswaardigheden specifiek gericht op gezinnen.

Piran

Piran is een haven stadje met zo’n 3.700 inwoners en het is één van de meest toeristische kustplaatsen in Slovenië. Het ligt aan de kust en word ook wel de Venetië van Slovenië genoemd. Het is een gezellig stadje met een mooi historisch centrum en veel nauwe straatjes. Langs het water ligt een leuke boulevard met veel eetgelegenheden.

In het centrum ligt de Sint-Joris kathedraal. Dit kathedraal was gebouwd op restanten van Romeinse gebouwen en heeft een mooi interieur. Je kan de toren beklimmen, waarvan je een mooi uitzicht krijgt op het plein genaamd Tartinijcv trg en de haven. Wanneer je omdraait, kan je de oude stadsmuren op de heuvel zien.

Piran

Celje

Celje

Celje is de 3de grootste stad van Slovenië met zo’n 50.000 inwoners. Het ligt ten noordoosten van Ljubljana en heeft een rijke geschiedenis. Die geschiedenis zie je terug in het kasteel en het klooster.

Kranjska Gora

Kranjska Gora is een dorp in het noordwesten van Slovenië met zo’n 1.400 inwoners. Het functioneert onder andere als toegang voor het Nationaal Park Triglav.

Het dorp is voornamelijk bekend als wintersport bestemming, maar het heeft genoeg te bieden buiten de winter om. Ook al is de skischans alleen te gebruiken wanneer er sneeuw ligt, het is mooi om te zien wanneer de sneeuw er niet is.

De natuur rond Kransjka Gora is erg mooi. Je vindt hier bijvoorbeeld mooie meertjes, zoals het meer Jasna. En als je van fietsen houdt, is dit dorp een mooie uitvalsbasis.

Je vindt hier ook een rodelbaan. Hier rodel je in ongeveer 5 minuten de 1,500m lange rodelbaan af. Erg leuk, voor jou en je kind.

Kranjska Gora

Šmartno

Šmartno

Šmartno is een klein dorpje in de gemeente Brda met zo’n 200 inwoners. Het is een erg klein dorpje, maar ontzettend mooi. Het heeft mooie uitzichten, knusse winkeltjes en lekkere wijn. Brda is namelijk dé wijnstreek van Slovenië. Zeker een leuk plekje om te bezoeken als je lekkere wijnen wilt proeven.

TIP! De handigste reisgidsen voor gezinnen.

reisgids slovenie