Kloven

Er zijn meerdere kloven in Slovenië. Ze zijn stuk voor stuk mooie stukjes natuur, met indrukwekkende wateren.

De volgende Sloveense kloven worden besproken:

kloof in slovenie

Vintgar kloof

Vintgar kloof

Door deze bekende kloof, stroomt de Radovna rivier. Het is 1,16 km lang en licht ten noorden van het meer van Bled, aan de rand van het Triglav Nationaal Park. Je loopt van de ingang over houten en stenen wandelpaden, langs de rivier. De rivier heeft een prachtig turquoise kleur en het is zo helder dat je de vissen kan zien zwemmen.

Het water is niet geschikt om in te zwemmen. Het stroomt te snel en is koud. Je kan echter wel om sommige plekken bij het water komen. Hiervoor moet je wel over wat stenen klimmen. Het beklimmen van de stenen maakt het ook leuk voor de kinderen, naast de pracht van de kloof.

Aan het einde van de kloof is een waterval. Sommige mensen denken dat het vallende water bij de dam de waterval is, maar dit is niet zo. Wanneer je dus bij de dam komt, loop even door om de echte waterval te zien. Hier is een kleine kiosk. Onderaan de waterval kan je in het water zwemmen. Om hier te komen, loopt een pad van de rechter kant van de kiosk naar beneden.

De kloof is ontzettend toeristisch. Het kan er dus heel erg druk zijn. Aan het einde kan je kiezen om een route verder te lopen, maar meeste mensen nemen hetzelfde pad terug. De paden zijn smal, dus wanneer het druk is, moet je regelmatig wachten totdat tegenliggers gepasseerd zijn.

Ondanks dat het zo toeristisch is, het is wel echt een must see in Slovenië.

Tolmin kloven

In het noordoosten van Slovenië, in het Triglav nationaal park vind je de Tolmin- en Zadlsascica kloven. De naam Tolmin wordt echter vaak gebruikt voor beide kloven samen. Deze kloven zijn ontstaan door de Tolminska rivier en samen zijn ze zo’n 2 kilometer lang. De rivier is helder en heeft een mooie turquoise kleur. De groen om de rivier heen is heel mooi. Als je hier wilt wandelen, moet je wandelschoenen met goede grip hebben. Het pad is op sommige plekken steil met best wat trappen. Vooral als het heeft geregend kunnen de paden glibberig zijn.

Startpunt is in Zatolmin en je gaat meerdere natuurlijke verschijnselen voorbij zien komen. Zo is er een thermische warmtebron, waar het water gemiddeld tussen 18 en 21°C. Daarnaast is er een grote steen die vast zit tussen de muren van de kloof, genaamd ‘de berenkop’. Achter de berenkop is een mooie waterval te zien.

Wanneer je hier met kinderen heen wilt, moet je er wel zeker van zijn dat ze goed ter been zijn. Het steile pad kan heel uitdagend zijn, maar daarom juist leuk.

Tolmin kloven

Overige kloven

Overige kloven in Slovenië

  • Mostnica kloof
  • Soča kloof
  • Mlinarica kloof

TIP! De handigste reisgidsen voor gezinnen.

reisgids slovenie