Grotten

Slovenië heeft een prachtige ondergrondse wereld. De grotten zijn erg indrukwekkend en je mag ze eigenlijk niet missen.

De volgende Sloveense grotten worden besproken:

grotten in slovenie

Škocjanske jame

Škocjanske jame

Deze indrukwekkende grot is gevormd door de rivier die er doorheen stroomt: de Reka. De rivier stroomt 50 kilometer bovengronds en gaat dan ondergrond in het Karst gebied.  Het is de grootste ondergrondse ravijn van Europa en staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Als je de grot bezoekt, ga je eerst met de gidsen van het park naar de ingang moeten lopen, die ongeveer 500 meter verder op ligt. Wanneer je naar binnen gaat, kom je eerst bij de Tiha Jama, oftewel de stille grot, waar je talrijke druipsteenformaties tegen komt.

Daarna kom je bij het ondergrondse ravijn van de Reka. Er is een verlicht wandelpad langs de rotswand en je gaat over de Cerkvenik brug lopen, die zich 15 meter boven het rivierbed bevindt. Het pad is gedeeltelijk een schuine helling, en de rest zijn trappen. Lekker klimmen en klauteren dus.

Tijdens de rondleiding, vertelt de gids af en toe wat dingen. Of je de rivier kan zien en horen is afhankelijk van het weer. Naast het verlichte wandelpad, is er geen verlichting. De rivier kan je alleen zien door indirect licht van buiten. Wanneer het veel heeft geregend, is er meer water in de rivier, dan kan je het beter horen dan als er een droge periode was.

Wanneer je bijna buiten komt, en de gids het aangeeft, mag je wat foto’s maken. Buiten moet je een keuze maken, ga je (terug) wandelen, of neem je de lift omhoog? Met kinderen raden we het zeker aan om de lift te nemen.

Ondanks dat deze grotten niet zo bekend zijn als die van Postojna, kan het er druk zijn. Je gaat met een grote groep de grot in en je mag geen foto’s maken. De gidsen kunnen geen Nederlands, dit is wel jammer voor de kinderen, maar als je Engels of Duits kan, is het goed te volgen. Zo kunnen de kinderen hun taalvaardigheid oefenen!

De grotten van Postojna

Deze grot is het best toegankelijk van alle grotten in Slovenië, en het is de meest bezochte grot van Europa. Je kan met een grote groep door de grot heen in een treintje, erg bijzonder en leuk voor de kinderen. Je kan hier de pracht zien van de Karst landschap, met o.a. stalactieten en stalagmieten. Na een 2 kilometer ritje, ga je te voet verder door de grotten. De gids vertelt wat interessante dingen, en misschien wel een leuk verhaaltje.

Je kan je bezoek aan de grot combineren met een bezoek aan Predjama Castle, of ontdek het gehele Postojnska jama park. Tot het park behoort het kasteel, maar ook hotel Jama. Hier kan je naast overnachten, geheime kamers bezoeken. Deze kamers laten de geschiedenis zien van de geheime dienst van het voormalige Joegoslavië.

Bij het park hoort ook een vivarium, waar je baby draakjes kan zien! Helaas zijn het geen echte draakjes, maar zo worden de Olms wel genoemd, omdat ze er best op lijken. Deze bijzondere diertjes leven hun hele leven in de grotten. Ze zijn de enige gewervelde dieren in Europe die uitsluitend in grotten leeft.

Ook is er een expositie over de Karst en de grotten. De geschiedenis hiervan wordt op een moderne en interactieve manier laten zien.

Als je benieuwd bent naar hoe een molenaar zijn dag door brengt, kan je dat doen bij de Modrijan Homestead bij de Pivka Ponor rivier.

De grotten van Postojna

Overige grotten

Overige grotten in Slovenië

  • Krizna jama
  • Jame Vilenica
  • Kostanjeviška jama

TIP! De handigste reisgidsen voor gezinnen.

reisgids slovenie